کابل KNX

کابل KNX  یک محصول ممتاز و در عین حال توانمند از سری کابل های شبکه بوده که عموما در خانه هوشمند مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به پیشرفت تکنولوژی در دنیای امروز، مبحث کاهش مصرف انرژی هم از نظر اقتصادی و هم از نظر عوامل زیست محیطی بسیار مورد توجه است . با استفاده از سیستم های هوشمند سازی KNX در خانه های امروزی این خواسته تا حدود زیادی برآورده می شود .

از کابل های پروتکل KNX برای هوشمند سازی سیستم و تجهیزات در ساختمان ها و خانه های جدید استفاده می شود. در واقع می توان گفت کابل پروتکل KNX برای ارتباط با تجهیزات مدیریت ساختمان که شامل سیستم های روشنایی و چراغ ، کنترل سیستم های تهویه، سیستم های صوتی و طراحی شده است.  این سیستم ها با استفاده از کنترل هوشمند لوازم الکترونیکی و گرمایشی در خانه، کارخانه و شرکت ها، تمام لوازم و تجهیزات را تحت فرمان درآورده و  انقلاب بزرگی در زمینه کاهش مصرف سوخت و مدیریت آسان ساختمان به وجود آورده اند.

 

کابل های پروتکل KNX اگر چه به تازگی در ایران تولید می شوند اما در همین مدت کم شاهد پیشرفت چشمگیری در زمینه تولید این محصول بوده ایم و کاربرد کابل KNX  در ساختمان های هوشمند رو به افزایش دارد و با پیشرفت این صنعت در داخل کشور، کم کم این کابل چهره خود را در بازار کابل های شبکه به عنوان یک مدعی جدید معرفی خواهد کرد. 

ساختار کابل KNX

ساختار کابل KNX، در واقع شامل یک روکشPVC   سبزرنگ، یک رشته نخ ابریشمی، یک رشته فویل، یک روکش نایلونی شفاف و سپس 4 رشته سیم که به صورت دو زوج به هم تابیده شده و به شکل کابل مفتولیتولید می شود. رنگ هر کدام از زوج های این کابل به رنگ قرمز مشکی و زرد سفید است. زوج قرمز و مشکی مهم ترین زوج این کابل است که از آن برای تغذیه دستگاه و انتقال اطلاعات از مرکز سیستم به واحدهای مختلف استفاده می کند. زوج زرد و سفید هم در موارد خاصی برای انتقال توان به کار می روند .کارکرد نخ ابریشمی در این کابل افزایش مقاومت و جلوگیری از پاره شدن کابل هنگام کشش است. همچنین رشته سیم بدون روکشی که در کنار سیم های روکش دار قرار گرفته بعنوان ارت مورد استفاده قرار می گیرد و در هنگام لحیم کاری به بدنه کانکتور لحیم و مانع از بروز نویز می شود .

 

سرعت انتقال در کابل های شبکه KNX بسیار مهم بوده و یکی از اصلی ترین موارد هوشمند سازی به شمار می آید که در نوع استاندارد آن برابر ۹۶۰۰ بیت بر ثانیه است . حداکثر طول مجاز برای استفاده از این کابل ۱۰۰ متر است

کاربرد کابل KNX

از کابل های شبکه KNX برای کنترل میزان روشنایی، پرده های برقی، سیستم های امنیتی، سیستم های صوتی و تصویری، سیستم های تهویه و سایر تجهیزات برقی منزل می توان استفاده کرد .

کابل KNX معمولا توسط کابل زوج Bus به یکدیگر ارتباط برقرار می کنند که توسط یک کنترلر هدایت می شوند. سیستم ارتباطی Bus  همراه با سیم برق به تمامی وسایل برقی متصل می شود. بدین ترتیب ارتباط بین سنسورها (حرکتی،مگنت،دما و رطوبت) سیستم روشنایی و سیستم گرمایشی (از طریق  شیرهای برقی و ترموسات) برقرار می شود.

 

نرم افزار کنترلی توسط اجزا رابط بر روی تمامی قطعات بارگذاری می شود. دسترسی به سیستم نصب شده توسط LAN و یا شبکه تلفنی و یا نقطه به نقطه امکان پذیر می شود. دستگاه های KNX توسط کامپییوتر، تپلت، تاچ اسکرین و یا تلفن های هوشمند قابلیت کنترل دارند.